onsdag 5. februar 2014

Fossefall av melk


De fleste stoffer får større tetthet når de stivner. Det betyr at molekylene pakker seg tettere sammen. Men hvordan er det med vann?



Dere trenger
·         skummet melk
·         noe å fryse isbiter i
·         en høy gjennomsiktig beholder. f. eks. en glassvase, eller en avkappet 1.5 liters brusflaske
·         konditorfarge (hvis du har)

Slik gjør dere
1.      Bland 1 desiliter melk med 1 desiliter vann og frys det hele ned til isbiter
2.      Fyll beholderen med lunkent vann og tilsett litt konditorfarge
3.      Legg en isbit i vannet og følg nøye med på hva som skjer, det går fort!

 Dere vil se at isbiten flyter oppå vannet. Den har lavere tetthet enn vann. Av samme grunn legger isen seg oppå vann om vinteren og beskytter det som lever i vannet.

 Når isbiten smelter, synker den til bunns som et hvitt fossefall. Det skyldes at vann har større tetthet som væske enn fast stoff, og tettheten er aller størst når vann er 4oC. Derfor faller det kalde melkevannet ned i det lunkne vannet. Noe lignende skjer når isen på innsjøer og hav tiner om våren. Når den tinte isen får en temperatur på 4oC , synker den til bunns. Slik får alt som lever på bunnen tilført oksygenrikt vann fra overflaten. Det får de også når vannet i overflaten kjøles ned om høsten til 4oC og synker til bunns.
 
Disse egenskapen til vann er to av mange som gjør at det er vanskelig å tenke seg liv uten vann på andre planeter .

 

 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar