fredag 26. august 2011

Vitamin D-lemma

Hva er optimal dagsdose av et vitamin? Akkurat det spørsmålet er vanskelig å svare på. De siste årene har helseeffektene av D-vitamin blitt betydelig oppgradert. Fra å være et vitamin som først og fremst styrket skjelettet ved å stimulere opptak av kalsium i beinvevet, mener mange at det også beskytter mot kreft, hjertekarsykdom, multippel sklerose og ca. 30 andre sykdommer. Dermed har mange ernæringsrådgivere anbefalt større inntak av vitaminet, og i dag selger helsekostbutikker i USA 10 ganger mer av vitaminet enn de gjorde for 10 år siden. Her er det mye penger å tjene, og det er nok en viktig grunn til alt bråket som har oppstått etter at et offentlig ekspertpanel i USA kunngjorde at folk flest ikke trenger å ta vitamin-D tilskudd. De hevder at en dagsdose på 600IU, som man kan få i seg gjennom mat eller ved å sole seg, er nok . Konklusjonen ble trukket etter å ha gått igjennom 1000 vitenskapelige artikler og resulterte i en rapport på like mange sider.
Ekspertpanelet hevder at mesteparten av forskningen som er gjort på D-vitamin har for lav kvalitet til å kunne si noe sikkert om at store doser har helsebringende effekter. Det frykter i stedet at man kan gå i samme fella som man gjorde da man trodde at økt inntakt av betakaroten, som blir omdannet til A-vitamin i kroppen, beskyttet mot sykdom. Når grundige studier endelig ble gjort, viste deg seg at store inntak av vitaminet økte risikoen for å få kreft.

Kritikerne av rapporten mener derimot at beregninger som er gjort underveis er feil, og at man bør få i seg 700-1000IU per dag. Her i Norge er anbefalt daglig dose med D-vitamin 300IU for voksne menn og kvinner. Hvem skal man så stole på? Personlig støtter jeg meg til Hippokrates som sa ”alt med måte”. Dessuten er vi vel først og fremst skapt for å spise mat, ikke piller. Mat som inneholder bra med D-vitamin er fet fisk. Spiser du verken fisk eller soler deg, kan det kanskje være en idé å ta tilskudd i form av tran eller piller, men jeg ville holdt meg unna doser som ligger langt over anbefalingene.

Kilde: Nature, vol 475, s 23-25, 2011


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar