søndag 8. mai 2011

Elefanter kan teamarbeid

Mange dyr behersker kunsten å samarbeide. Ja, elefanter samarbeider minst like bra som de store apene viser en fersk rapport. Oppdagelsen ble gjort da forskere la ut mat på en plattform. Rundt plattformen var det et tau. Hvis en elefant dro alene i tauet, fikk den bare tak i tauet, ikke maten. Dro derimot to elefanter sammen i tauet, fikk de også få tak i plattformen med mat. Når elefanter ble sluppet parvis inn til oppsettet, tok det ikke langt tid før de skjønte at her må vi jobbe sammen for å få mat. Og hvis en elefant ble sluppet ut før den andre, lærte den første seg å vente til den andre kom .

Nå vil forskere forsøke å forstå mer av lydene elefantene bruker for å kommunisere med hverandre. Samtidig jobber andre med å forstå samarbeid mellom sjimpanser. Disse store apene kan til og med henvende seg til mennesker for å få hjelp hvis de står ovenfor en oppgave som de ikke kan løse alene.
Vi mennesker er helt avhengige av å samarbeide med andre. Evnen er utviklet gjennom millioner av år med evolusjon. Og det merkelige er at vi ofte velger å samarbeide selv om det tilsynelatende ikke er til fordel for oss selv. Denne egenskapen er antagelig en viktig grunn til at vi har klarer å overleve under de mest ulike forhold på kloden fra knusktørr ørken til iskaldt Arktis. Når vi hjelper noen, øker sjansen for å få hjelp og støtte når vi selv trenger det. Samarbeid lønner seg rett og slett i det lange løp. Hvorfor er det da allikevel krig og ufred? Fordi samarbeid ikke er ensbetydende med fredelig adferd. Krig krever jo faktisk utstrakt samarbeid mellom mange mennesker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar