TID: Oppstart 1 time, oppfølging regelmessig i 1-2 uker ca. 15 minutter hver gang
SENTRALE BEGREPER: Hypoteser, fuktighet/vann, tørt, celle, bakterieceller, soppceller, vekstbetingelser, bioteknologi
MATERIELL
• Helt vanlige brødskiver, altså ikke sånne som kan ligge i en pose i ukevis og være like ferske. De inneholder stoffer som hindrer bakterier og sopp i å vokse.
• Plastposer
• Ulike matvarer som kan være god næring for bakterier og sopp og kanskje inneholder noen selv også.
Vi brukte:
o Camembert som er laget ved hjelp av soppen Penicillium camemberti.
o Kakao som ofte inneholder bakterier i Bacillus-familien
o Olivenolje som antageligvis ikke inneholder noe særlig med bakterier og sopp, men som kan være god næring.
o Sukker, som er god næring for bakterier og sopp.
o Eddik, som lager et surt miljø
o Cultura som er fremstilt ved hjelp av melkesyrebakterier.
o Blåskimmelost som er laget ved hjelp av soppen Penicillium roqueforti.
FREMGANGSMÅTE
1. Spør elevene hva som skjer med brød som ligger for lenge. Mange har sikkert opplevd at det kommer mugg på brødet. Spør om de også har opplevd at brød ikke mugner selv om det ligger for lenge. Hva kan i så fall være grunnen til det?
2. Lag hypoteser om hva som påvirker mugning av brød som fuktighet, ulike typer pålegg og lignende. Lag forsøk hvor dere kan teste hypotesene. Her er et eksempel på hvordan forsøket kan utføres:
a. Fukt en og en brødskive forsiktig i en skål med vann. La også en brødskive være tørr. Den vil fungere som en kontroll som sier hvor viktig det er med vann for at bakterier og sopp skal trives.
b. Legg en brødskive med bare vann inn i en pose. Den vil vise hva som finnes på brødskiven i utgangspunktet.
c. Smør på den matvaren du vil teste ut og legg skiven inn i posen.
d. Lukk posen godt.
3. Gjenta med så mange matvarer/metoder dere ønsker å utforske.
4. La skivene ligge et sted det er godt og varm og følg med på hva som skjer de neste dagene.
5. Ta gjerne bilder og lag en digital presentasjon.
PRAKTISKE TIPS: Ikke bruk kjøttmat, da kan dere få dyrket opp farlige bakterier og sopp!
HVA DU KAN FORTELLE : Fortell at det som vokser fram på brødskivene enten er mugg eller bakterier. De er små levende organismer som bare inneholder en enkelt celle. Men blir det mange av dem, danner de slim eller et ullete belegg.
Du kan også dyrke frem spennende celler ved å legge matvarer i poser eller syltetøyglass og vente og se. Som f. eks. en tomat.
I flere tusen år, uten å vite hva celler er, har mennesker brukt celler til mye nyttig. Gjærceller har blitt brukt til å heve brød, lage vin og brygge øl. Muggsopp har blitt brukt til å lage deilige oster, og bakterier til å fremstille yoghurt og eddik. Å bruke levende organismer til å produsere noe nyttig kalles bioteknologi.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar