Mange kvinner har problemer med å få orgasme, og noen ser ut til å fullstendig mangle evnen til å få en slik utløsning. Men hvorfor det er slik vet man lite om, for så langt har det vært forsket lite på orgasme og enda mindre på kvinners orgasme. Heldigvis finnes det "reddende riddere" også i denne bransjen! Barry Komisaruk ved Rutgers University i New Jersey er en av dem. Han har satt seg fore å avsløre hva som skjer i hjernen når kvinner får orgasme. Det gjør han ved å la kvinner onanere under et teppe i en hjerneskanner samtidig som han tar bilder av hvilke hjerneområder som er i aktivitet når hun når klimaks (snakk om å ha det interessant på jobben). Komisaruk håper han en dag kan bruke nevrofeedback for å hjelpe kvinner som ikke får orgasme til å få sin utløsning. Han vil la dem se på bilder av sin egen hjerneaktivitet i sanntid mens de onanerer slik at de kan justere hjernens aktivitet og oppnå orgasme (hvordan skal slik terapi gjennomføres i praksis tro?).
Resultatene så langt viser at minst 30 ulike hjerneområder blir aktivert fra en kvinne blir seksuelt opphisset til hun når orgasme. Noen av disse områdene vet man også er involvert i å sanse berøring, hukommelse, belønning og smerte. Når Komisaruk ber kvinner om å fantasere seksuelt i skanneren uten å onanere, aktiveres de samme områdene, men blodgjennomstrømningen er noen mindre. Et område helt foran i hjernen er derimot annerledes. Her ser han at blodgjennomstrømningen er størst når kvinnen fantaserer uten å onanere. En annen ”ridder” i orgasmeforskningen, Janniko Georgiadis fra Nederland, har på den annen side oppdaget at dette hjerneområdet blir helt avskrudd når kvinner får orgasme sammen med en partner i en hjerneskannermaskin (hvordan får de det til?). Nå tror begge forskerne at akkurat dette hjerneområdet er viktig for å kjenne nytelse og fjerne smerte. Orgasmer må nemlig være koblet opp til hjernens belønningssystemer akkurat som alt annet vi liker.
Komisaruk mener også at hjerneskanbildene viser at orgasme er en helt spesiell bevissthetstilstand, og håper forskningen han utøver en gang i fremtiden også kan hjelpe mennesker som sliter med kroniske smerter (det er lurt med flere motiver for å skaffe forskningsmidler). Hvis de får vite hvilke hjerneområder som fremkaller velvære, kan de gjennom nevrofeedback trene seg opp til å aktivere disse områdene ved å tenke på en spesiell måte. Noe lignende skjer antagelig når folk blir bedre av å spise juksemedisin, den såkalte placeboeffekten. Du tror du tar en pille som vil hjelpe, og det gjør den, selv om den ikke inneholder noen virkestoffer. Tanken starter prosesser som er bra for kropp og sjel.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar