onsdag 9. mars 2011

Dødelig klorutslipp

For meg som er vokst opp med en Akerselv som boblet og stinket, for deretter å ha sett hvordan den gradvis har blitt renere og renere, er klorutslippet i elva noe av det tristeste jeg har hørt på lenge. Det viser bare nok en gang hva menneskelig svikt kan utrette. Det er så lett å glemme at i mange tilfelle gjelder følgende regel; check and double check.

Men når ulykken først er ute kan man jo benytte anledningen til å undre seg over hvorfor klor er så dødelig. Forklaringen ligger i kloratomets natur. Det mangler kun et elektron i ytterste skall og har en veldig sterk evne til å tiltrekke seg et ekstra elektron. Klorgass, Cl2 ble brukt som stridsgass under første verdenskrig.

Når man klorer vann, blir klorgass presset inn i vannet. Klorgassen reagerer raskt med organiske stoffer som alt levende er bygget opp av. Den ødelegger rett og slett molekylene i celler raskt og brutalt. Det er kjekt når vi vil ha rent vann uten farlige bakterier, men tragisk når vi opplever utslipp som vi har hatt i Akerselva.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar