Jeg var eplekjekk i går sånn frem til ca kl 10 00. En liten forkjølelse skulle ikke hindre meg fra å dra til Stockholm. Klokka 11 00 hadde derimot pipen fått en annen lyd i det en stigende kroppstemperatur kom snikende. Klokka 12 00 kansellerte jeg turen, og klokka 14 00 lå jeg som et slakt på sofaen. Nok en gang hadde mikrobene klart å tvinge et menneske i senk, om ikke for alltid så i hvert fall for noen dager. Hvordan i all verden klarer de det? Her har vi utviklet all verdens medisiner og vaksiner. Allikevel klarer vi ikke å forhindre at milliarder av mennesker hvert eneste år må gå til sengs på grunn av forkjølelse, og ikke bare en gang per år, men gjerne 3-4 ganger?
Svaret i dette tilfellet er mest sannsynlig virus, nærmere bestemt rhinovirus, coronavirus, eller et av de 200 andre typene virus som kan gi forkjølelse. Og når disse virusene igjen har mange undertyper som konstant forandrer seg ved å mutere, hjelper det lite at vi utvikler motstandskraft mot de som har smittet oss. Det dukker stadig opp nye typer. Virus finnes over alt her på jorda. Det finnes faktisk flere forskjellige virus enn alle andre former for liv til sammen. I en munnfull havvann er det minst 10 millioner virus (ikke bli redd for å bade av den grunn, disse virusene kan ikke trenge inn i celler i din kropp, men er spesialisert for å angripe alger og andre organismer i havet).
Antibiotika hjelper bare mot bakterier som er levende og kan spise og formere seg som oss. Virus er ikke levende. De består av arvestoff med oppskrift på viruset, omgitt av en kapsel av proteiner. For å formere seg, må proteiner på overflaten av viruset binde seg til et protein på overflaten av våre celler. Deretter blir viruset sluppet inn i våre celler hvor det lurer cellene til å lage nye virus i stedet for å gjøre jobben sin. Når vertscellen er full av virus, trenger virusene seg ut og infiserer andre celler. Forkjølelsesvirus begynner å formere seg ca. 8-15 timer etter at de har entret kroppen, men symptomene kommer ikke før etter 2-5 dager og starter gjerne med følelsen av sår hals for deretter å gi rennende nese, hoste og feber.
Hvis vi skal kunne bekjempe slike virus, må vi finne et felles svakt punkt de alle har, og det har forskere forsøkt på lenge. De siste i rekka er en gjeng fra Cambridge i England som har oppdaget at det finnes et protein inni cellene våre som dreper virus. De ser for seg at man kan bruke proteinet i en nesespray som beskyttelse. Tiden vil vise om de lykkes, eller om dette er nok en forskningsnyhet som ender som en fiasko.
Enn så lenge er nok den beste måten å beskytte seg mot forkjølelse, å unngå å bli smittet. Vi blir som oftest smittet ved at vi har virus på fingrene som vi igjen tar i munnen, øynene eller nesen. Uvaner som å slikke seg på fingrene når man spiser eller pille nese kan altså øke risikoen for å bli forkjølet. Hyppig håndvask og avstand til folk som er forkjølet er derfor å anbefale, men det siste er jo ikke alltid mulig å gjennomføre, spesielt ikke hvis den som er smittet er i samme familie. Her var min kjære mann syk i forrige uke, og nå er resten i huset nede for telling. Men vi holder oss hjemme i håp om å ikke smitte flere.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar