I middelalderen var sukker en sjelden vare som ble brukt som vidundermedisin mot alle slags plager og sykdommer, og det er ikke så merkelig, for smaken av søtt utløser faktisk en følelse av velvære i hjernen. Det er nok grunnen til at mange i dag spiser store mengder sukker, men hvis du gjør et krystalleksperiment før du spiser sukkeret, har du i hvert fall lært noe samtidig.
Du trenger
- 1.5 desiliter vann
- 500 gram brunt eller hvitt sukker
- tynne pinner, f. eks slike som man bruker til grillspyd
- et stort syltetøyglass eller en annen beholder som tåler en varm løsning
- tape eller svamp
- plastfolie
Slik gjør du
- Løs sukker i vann ved å varme blandingen opp på en kokeplate.
- Når alt er løst, heller du det oppi glasset du har funnet frem.
- Trekk plastfolie over åpningen av glasset.
- Stikk 2-3 pinner nedi slik at de ikke når i bunnen. For å få dem til å henge slik, kan du bruke litt tape for å få de tykkere rett over plasten, eller du kan feste dem i en svamp
- La det hele stå sånn helt i ro 1-2 uker og følg med på hva som skjer.
Hva skjer
Sukkermolekylene ble løst i vannet når du varmet det opp. Varmt vann har plass til mer sukker enn kaldt vann. Når væsken kjøles ned, klarer ikke alle sukkermolekylene å holde seg i løsning. I stedet går de inn for landing på pinnene og danner vakre sukkerkrystaller.
det blir jo veldig lite væske i store glass??
SvarSlett