torsdag 7. april 2011

Hemmeligheten til et langt liv

For sånne som meg, som jogger sakte, bruker mye Bremykt på knekkebrødet og elsker å jobbe, er resultatene fra et forskningsprosjekt som startet i 1921 meget oppløftende. For prosjektet viser at nøkkelen til et langt og friskt liv ikke er å være med i Birken og spise magert, men å trene moderat og jobbe mye. Studien har fulgt 1500 barn som var 11 år 1921, og pågår fortsatt. Dermed er det et av de lengste forskningsprosjektene noen gang, om ikke det lengste. Deltagerne har gjennomgått en rekke psykologiske tester og blitt intervjuet regelmessig om livsstil, og hva de gjør. De siste årene har man brukt alle resultatene for å finne ut om det er noen felles kjennetegn ved dem som ble eldst.
Noen av resultatene var som forventet, som at røyking forkorter levealderen, og at gifte, og da spesielt gifte menn, lever lenger enn ugifte. Det er kanskje heller ikke uventet at et stort sosialt nettverk, altså gode venner, er positivt for levealderen. Forskerne påpeker allikevel at det ikke er en enkelt faktor som er avgjørende. Det er helheten som teller. De finner en sammenheng mellom fysisk aktivitet og levealder, men det er ikke ekstrem mosjon som er utslagsgivende. Resultatene viser f. eks. at den økte levealderen man får av å jogge, ikke er mer enn tiden man bruker på å jogge. Det er altså all grunn til å velge treningsform med omhu. Gjør noe du liker.
Et funn var derimot overraskende. Det var ikke dem som tok livet med ro som levde lengst. Nei, det gjorde de som jobbet mye med lange og harde arbeidsdager. Studien viser også at personlighet er viktig. De som var målrettede og hadde stor evne til selvdisiplin, ble eldst. Hvis du ikke hører med i denne kategorien, er det allikevel ikke for sent. For utvikler man slike egenskaper etter hvert som man blir eldre, vil også det slå positivt ut på levealderen melder forskerne. Vil du vite mer om studien, kan du kjøpe boka “The longevity project” av Howard S. Friedmann og Leslie R. Martin.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar