onsdag 6. april 2011

Isolere DNA fra hvitløk med elevene

Det er ikke vanskelig å ta ut DNA fra en celle. Det klarte forskere allerede på 1800 tallet. Men de visste ikke at det var selveste arvestoffet de hadde mellom hendene. Hvitløk er ekstra godt egnet til å forsøke seg på, for den inneholder hele 12 meter DNA tråd pr. celle. Dette er et morsomt forsøk som er enkelt å gjennomføre, du trenger ikke noe spesialutstyr eller ingredienser.


TID

30-45 minutter, kan gjøres hele året

SENTRALE BEGREPER
DNA, celle, arvestoff, cellmembran, protein, filtrering, utfelling

MATERIELL
• blå isopropanol (fås kjøpt hos en fargehandel), Sett isopropanolen i fryseboksen i god tid før dere begynner. Den bør være iskald for å fungere beste mulig mot slutten av eksperimentet.
• hvitløk (bruk gjerne kinesisk hvitløk som ikke inneholder mange fedd, de er enklere å skrelle)
• hvitløkpresse/kjøkkenmaskin hvis dere har mange løk
• salt
• natron
• sjampo
• 1 kaffefilter/per gruppe som isolerer DNA
• desilitermål
• trepinne eller en glasspinne ca 20-30 cm lang (tynne pinner fra apotek med bomull på tuppen egner seg bra)
• glass
• trakt (kan lages av toppen på 0,5 liters brusflasker)
• smalt tynt glass eller rør (eller 50 ml rør med blå kork, varenr. 525-0197 hos www.vwr.no)
• pipette
• teskje
• søppelpose


FREMGANGSMÅTE

1. Lag følgende såpe-løsning (oppskaler etter behov):
• Mål opp 2,4 dl vann i et glass
• Tilsett 1/2 teskje (3 gram) salt og 2 teskjeer natron (10 gram). Rør rundt til alt er løst.
• Deretter tilsettes 2 teskjeer med sjampo som blandes inn. Avkjøl løsningen i et kjøleskap.

2. Skrell 1 kinesisk hvitløk eller ca 6 fedd hvitløk. Mos dem med hvitløkspressen, og hell over i et glass (har dere mange løk, kan dere bruke kjøkkenmaskin). Mosen skal være jevn og glatt. Nå ødelegger dere veggene som omgir alle cellene i løken. Dere ødelegger også noe av cellemembranen som ligger innenfor celleveggen slik at innholdet lekker ut.

3. Tilsett 7 teskjeer av såpe-løsningen. Rør rundt i minst 2 minutter. Nå løser såpen opp cellemembranen rundt cellene og rommene inni cellene, for de er laget av fett og såpe løser opp fett. DNA-molekylene som du skal ha tak i blir ikke ødelagt. De flyter rundt i løsningen.

4. Sett kaffefilteret oppi trakten. Filtrer løsningen over i et klart glass eller 50 ml plastrør. Nå blir restene av cellevegger, fettmembraner og proteiner igjen på filteret mens DNA-molekylene følger med væsken gjennom filteret.

5. Ta isopropanolen ut av fryseboksen. Bruk pipetten og sprøyt den forsiktig langs veggen ned i glasset som inneholder usynlige DNA-molekyler. Det lønner seg å holde glasset eller røret litt på skrå. Fordi isopropanol er lettere enn vann, legger den seg på toppen. Følg nøye med på det som skjer i overgangen mellom vannfase og alkohol. Ser du noen små hvite tråder?

6. Stikk pinnen ned i løsningen, og rør forsiktig. Isopropanolen ”dytter vekk” vannmolekylene som omgir DNA-molekylene. Når DNA-molekylene ikke lenger er omgitt av vann, tvinnes de sammen til en tykk tråd som blir synlig for oss.

7. Dra pinnen forsiktig opp. Hvis du har gjort alt riktig, følger det med en slimete klump som er en floke av DNA-tråder.

PRAKTISKE TIPS
Det er viktig å knuse hvitløken godt, slik at cellene går i oppløsning. Kjør evt. kjøkkenmaskinen ekstra lenge eller mos hvitløken flere ganger gjennom en presse. Forsøk å se for dere hvordan dere bryter ned cellen underveis. Ha gjerne en figur av en celle fremme slik at dere kan tenke igjennom hva som nå blir ødelagt.

Kast avfall i en egen søppelpose og vask utstyr som har vært i kontakt med hvitløken godt. Da blir dere raskt kvitt lukten.

HVA DU KAN FORTELLE
Det er ingen sammenheng mellom hvor mye DNA en organisme har per celle og hvor avansert den er. Tomater har f. eks. 1 meter DNA per celle, vi mennesker har 2 meter mens hvitløk har hele 12 meter med DNA per celle.

Et annet ord for DNA-molekyler er arvestoff. Det var det man kalte DNA før man visste at arvestoffet var laget av DNA-molekyler.

DNA er lange tvinnede tråder satt sammen av fire mindre molekyler som kan sammenlignes med bokstaver. Bokstavene er satt sammen til oppskrifter på alt en celle skal gjøre og hvordan den skal bygges opp. Slike oppskrifter kalles også for gener. Genene inneholder oppskrifter på proteiner. Det er proteinene som utfører arbeidet i en celle og holder den i live. De kan sammenlignes med maskiner og arbeidere i en by.

I mange celler er DNA-molekylet delt opp i flere mindre tråder. Slike tråder kalles for kromosomer. I en menneskecelle er det 46 kromosomer mens en hundecelle har 78 kromosomer. Antall kromosomer kan altså variere stort fra en organisme til en annen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar