søndag 10. april 2011

Hvordan forstår hunder mennesker?

Alle hundeeiere vet at hunder raskt fanger opp humøret vi er i og hva vi tenker. Men hvordan gjør de det? Akkurat det er faktisk gjenstand for mye forskning.En studie fra England viser at hunder antageligvis er gode til å lese ansiktsuttrykk.
Når vi mennesker ser på hverandre, ser vi gjerne til venstre, dvs. på motpartens høyre side av ansiktet, og årsaken er at denne siden er mest uttrykksfull når det gjelder følelser som sinne og glede. En studie fra England, viser at hunder ofte gjør det samme. Til sammen 17 hunder ble vist bilder av ansiktene til mennesker, aper og hunder, samt bilder av helt andre ting. Hundenes hode- og øyebevegelser ble filmet mens de så på bildene, og slik ble det avslørt at også hunder ser til venstre når de ser på menneskeansikter, men ikke når de ser på andre ansikter. Forskerne tror hunder har utviklet denne egenskapen gjennom flere tusen års samliv med oss mennesker for å bedre fange opp hva slags humør vi er i. Ideen blir bekreftet i studier av ulver. De er ikke er særlig opptatt av menneskeansikter, selv når de er vant med mennesker, og ser ikke mennesker i øynene. Ulver er også dårligere enn hunder til å lese andre signaler fra oss mennesker. De klarer f. eks. ikke å forstå meningen med en hånd som peker på en gjenstand. Hunder er derimot også gode i å vurdere hvilke mennesker det er mest lønnsomt å tigge fra, og hvem som mest sannsynlig vil leke kast en ball leken forteller forskere i Ungarn. De henvender seg mer ivrig til mennesker som ser på dem, enn mennesker som ser en annen vei, eller har øynene dekket til.
Hunder kan også danne seg mentale bilder av mennesker de har et nært forhold til mener japanske forskere. De plasserte hunder ca 1 meter unna en dataskjerm som var gjemt bak et forheng. Deretter fikk hundene høre stemmen til eieren eller stemmen til en fremmed via en høyttaler som sa hundens navn fire ganger. Til slutt ble forhenget fjernet og hunden fikk enten se et bilde av eieren sin eller av en fremmed. Hele veien ble hundenes reaksjoner filmet. Når hundene hørte høytalerstemmen til en fremmed, men etterpå fikk se et bilde av eieren sin, så de lenger på bildet enn når stemme og bilde stemte overens. Det tyder på at hundene forsto at det var noe som ikke stemte. Forskerne tror derfor hunder forventer å se eieren sin når de hører stemmen, noe som igjen krever at de kan fremkalle et bilde av eieren sin i hodet og forventer å se det bilde når de hører eieren.
Min kjære Balder klarer også å tolke hva jeg har på meg. Kommer jeg ned i gangen med jobbantrekk og henter støvlettene med heler, gidder han ikke en gang å reise seg for å foreslå at han skal bli med. Kommer jeg derimot ned i treningsklær, er det vill jubel med hopp og sprett. Når jeg er sånn midt i mellom kledt, dvs. at jeg kan tenkes å ville gå en tur gatelangs, går han alltid til båndet sitt og peker på det med snuten for å minne meg på at han gjerne blir med.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar