fredag 2. mars 2012

Lag mekaniske leker og uforsk energioverføringer

Hver dag må vi spise for å få energi til å gjøre ting. Men hva er egentlig energi? Vi kan se hva energi kan utrette og hvordan energi kan flytte seg og forandre seg, men det er ikke så lett å forklare hva energi er. Mekaniske leker kan lære deg litt om energi. Her er to du kan bygge selv.

Muffinsdyr på farten
Muffinsdyr er fryktelig søte når de fyker av sted. Samtidig er kan de vise oss mye om energi og krefter.
Dette trenger du
  • store muffinsformer i papir
  • sterk tape
  • bruskorker
  • 1 gummistrikk
  • tynne pinner (for eksempel grillspyd) kuttet i lengder på ca. 8 cm.
  • saks og syl
  • tusjer for å tegne ansikt på dyrene
  • gavebånd, piperensere, fjær eller lignende for å bruke til pynt

Slik gjør du
1.       Klipp av den løse plastikkremsen nederst på bruskorkene slik at kantene blir rette. Bruk en syl og stikk et hull midt i begge korkene og tre en gummistrikk gjennom begge hullene slik at korkenes hulrom peker mot hverandre. Hullet må være så stort at du kan tre en gummistrikk igjennom. La strikken ligge i en løkke i den ene korken og tape fast strikken som stikker ut i den andre korken. Tape også sammen korkene kant mot kant. Tre en trepinne inn i strikkløkken.
2.       Test om motoren fungerer ved å snurre trepinnen rundt 3–5 ganger, sette spolen ned på et flatt underlag og slippe. Den er i orden hvis spolen ruller bortover bordet med trepinnen hengende etter. Hvis den ruller dårlig, kan det være fordi strikken er for stram eller for slakk.
3.       Lag en figur av en muffinsform. Klipp ut en liten del bak hvor pinnen kan stikke ut.
4.       Trekk opp spolen, plasser figuren oppå og slipp. Beveger muffinsdyret seg?

Lag en huske
Det er mye fint å kjøpe til Lego-, Duplo- og Playmo-figurer, men får du kjøpt husker? Hvorfor ikke lage en selv?

Dette trenger du
  • limpistol
  • saks
  • tape
  • syl
  • 7 grillspyd av tre (må være så smale at et sugerør kan tres utenpå)
  • 6 sugerør med knekk
  • maling og malepensler
  • evt. annet å pynte med
Slik gjør
1.        Lag støttebeina til huskestativet ved hjelp av grillspyd hvor du har klippet av de spisse endene med avbitertang eller saks. Pass på at pinnene er like lange, ca. 20–25 cm. Lim sammen pinnene i den ene enden med limpistol, slik at de danner en A-form. Den ene pinnen skal ligge litt over den andre slik at det blir et lite kryss øverst.
2.       For å stabilisere støttebeina, klipper du til en pinne på ca 10 cm som limes horisontalt over beina. Nå ser det ut som en A! Lag to slike.
3.       Mens limet på støttebeina tørker, lager du to husker. Til hver huske trenger du 3 sugerør.
4. Bøy to sugerør og klipp av ca 1,5 cm fra endene nærmest knekken. Tre den ene korte enden inn i den andre og tape endene fast slik at husken får en U-form. Juster lengden på husken til huskestativet, slik at den lett kan svinge frem og tilbake.
5.       Klipp opp 1-2 cm på hver side av de åpne endene av sugerørene, og lim dem rundt en ny bit med sugerør som er litt bredere enn setet.
6.       Tre de ferdige huskene på en ny grillpinne hvor spissen er klippet av og lim pinnen fast på toppen av de A-formede støttebeina.
7.       Lim på en ekstra støttepinne på hver side av huskestativet, slik at det står støtt.
8. Når limet har tørket, kan du male og dekorere stativet.
9. Klarer du å lage et klatrestativ til lekeplassen ved hjelp av grillpinner, sugerør og lim?

Fordi disse lekene kan bevege seg, kalles de mekaniske leker. Mekanikk handler nemlig om bevegelse. Det er en tett sammenheng mellom bevegelse, krefter og energi. Når noe begynner å bevege seg, er det krefter som virker. Og når en kraft skyver eller trekker på noe, er det energi som får det til å skje.
Når du lader opp muffinsdyret ved å snurre strikken, blir energi fra musklene dine overført til strikken. Når du slipper strikken, blir energien frigjort og overført til trådsnellen som begynner å trille slik at muffinsdyret beveger seg fremover. Når du dytter i gang husken med en finger, er det også energi fra musklene dine som blir overført til husken. Musklene dine får energien fra maten du spiser.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar