søndag 26. oktober 2014

Hoppende papirbiter


 Elektriske krefter finnes over alt, og de er morsomme å leke med.


Hva du trenger


 • et CD-omslag av plast
 • et ark
 • små papirrundinger fra en hullmaskin
 • 1 lav gjennomsiktig plastboks med lokk, for eksempel en matboks
 • metallbinders
 • kvernet pepper
 • et klesplagg av ull
 • ulike materialer til å gni med som klær, håndklær, kluter og lignende

Slik gjør du

 1. Legg papirrundingene på et ark. Gni deg i håret med CD-omslaget i 30 sekunder før du sakte senker omslaget ned mot papiret. Hva skjer med de små bitene når omslaget er noen centimeter unna?
 2. Hell 2 teskjeer pepper i boksen, sett på lokket og gni på lokket med ull i ca. 30 sekunder. Hva skjer med pepperkornene?
 3. Gjenta forsøket, men denne gangen berører du lokket med en binders mens kornene hopper opp og ned. Hva skjer nå?
 4. Forsøk å gni med andre materialer. Du kan f. eks. forsøke papir, glass, nylon, fleece og bomull. Virker de på samme måten?

Hva skjer


Alt rundt oss er laget av noen usynlige og veldig små deler som vi kaller atomer. Atomer består av en kjerne, og rundt kjernen svirrer noen små partikler som vi kaller elektroner. Elektronene har negativ ladning mens atomkjernen har positiv ladning. Motsatte ladninger trekkes mot hverandre, mens like ladninger dyttes fra hverandre.

Noen atomer gir lett fra seg elektroner. Andre atomer tar gjerne imot elektroner. I hår og ull finnes atomer som lett gir fra seg elektroner. Når du gned plast i håret, hoppet det elektroner over på plasten, og den fikk et overskudd av negativ ladning. Når du så skjøv plasten ned mot små papirbiter, flyttet elektroner i papiret seg lengst mulig vekk fra omslaget. Dermed ble det overskudd av positiv ladning på den andre enden av papirbitene, og denne enden ble tiltrukket av plasten. Motsatte ladninger tiltrekkes jo av hverandre. Når papirbitene hoppet opp, mottok de elektroner fra plasten slik at de ble negative og falt ned igjen.

De samme elektriske kreftene får pepperkorn til å hoppe opp og ned inni en boks av plast. Når du tar en binders på plasten, forsvinner elektronene inn i bindersen slik at plasten blir utladet.

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar