tirsdag 14. juni 2011

Vi er aldri alene

At tarmene våre er smekkfulle av bakterier er gammelt nytt. I en spiseskje tarminnhold er det flere bakterieceller enn vi har hjerneceller, og bakteriene har vist seg å være viktige for oss. De påvirker immunforsvaret, energiinntaket og mye annet. Nå har noen enda mindre aktører meldt seg på banen. Kroppen vår inneholder nemlig enda flere virus enn bakterier. For hver tarmbakterie, finnes det 100 virus. Virusene lever i symbiose med bakteriene og kan skyfle gener fra en bakterie til en annen, f. eks. gener som gir antibiotikaresistens.
En studie av tarmvirus i en mor og hennes to eneggede tvillingbarn, viste at også helt friske folk er stappfulle av virus. Antallet av forskjellige virustyper i en avføringsprøve kan variere fra 53 til 2700 virus, og hvilke virus som er til stede er forskjellig fra person til person.

Nå forsøker man å finne ut hvordan alle disse virusene i samspill med bakterier, påvirker oss. Det er ingen enkel oppgave, for mange av virusene er helt ukjente. Men man ser at hvis vi skifter diett, endrer innholdet av virus i tarmen seg i løpet av 24 timer, mens derimot innholdet av bakterier forandrer seg mindre. Antagelig spiller de også en rolle når småbarn får feber uten et man finner en forklaring, noe som skjer ganske ofte. Barn med slik feber har nemlig langt flere virus i blodet enn friske barn avslører blodprøver. Når leger skriver ut antibiotika for å være på den sikre siden ved uforklarlig feber, er det derfor mest sannsynlig ikke nødvendig. Virus lar seg nemlig ikke ta av dage med antibiotika. De består av små proteinkapsler med arvestoff inni, og formerer seg ved å trenge inn i celler og la cellene lage nye viruskopier. Antibiotika biter bare på bakterieceller.

Jeg blir ikke overrasket om vi en dag oppdager virus som er bra for oss, akkurat som vi har funnet helsebringende bakterier. Samtidig er det merkelig å tenke på at vi bærer rundt på så mange ukjente organismer. En ting er sikkert. Vi er aldri alene.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar