fredag 17. august 2012

Dum uten frokost?


Har du et barn eller en tenåring som heller sover litt ekstra om morgenen enn å spise frokost, er det all grunn til å endre uvanen. Uten frokost fungerer nemlig ikke hjernen optimalt. Det  mener nederlandske forskere etter å ha undersøkt 786 skoleelever i alderen 11-18 år.

En spørreundersøkelse avslørte at 16,5% av elevene droppen frokost alt fra 1 til 5 ganger per uke. Når forskerne kartla elevenes karakterer i matte, engelsk og nederlandsk, viste det seg at  disse elevene hadde lavere karakterer enn elever som spiste frokost hver dag. For å undersøke om mangel på frokost påvirker konsentrasjonsevnen, ble alle elevene intervjuet om hvordan de konsentrerte seg. Igjen var det de som ikke spiste frokost, som kom dårligst ut.


Andre forskere har også funnet at mangel på frokost  gjør hukommelsen og konsentrasjonsevnen dårlig når klokka nærmere seg lunsj. Uten frokost blir man også lettere i dårlig humør. Det er mulig at frokost er et ekstra viktig måltid i barne-og ungdomsårene, fordi hjernen er i kraftig utvikling i denne perioden. Den trenger f. eks. mer glukose enn voksne hjerner for å fungere optimalt. 
Hva er så årsaken til at unge mennesker dropper frokost? Noen oppgir at de ikke er sultne, andre at de heller vil sove. Det er også noen som kutter ut frokosten for å slanke seg. Det er nok sant som det er sagt; frokosten er dagens viktigste måltid.Kilde: Mind, Brain and Education, vol 6, s 81-88, 2012

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar