onsdag 18. mai 2011

Sett bjelle på katta

Forhatt katt i hagen!
I fjor fikk vi fuglekasse i hagen, men ingen fugler flyttet inn. I år derimot observerte vi spettmeis rundt husveggen helt fra tidlig i januar. De var nok fristet av berget med solsikkefrø som vi la ut på denne tiden. I februar så vi dem inspisere kassa, og noen uker senere ble det klart at de hadde flyttet inn. Nå kikker vi bort på kassa både tidlig og sent for å finne ut hva de holder på med. Det er spennende å hvordan de hakker på trestammer som de reneste hakkespetter og klatrer like lett ned- som oppover trestammer. Nå ser vi frem til å følge klekkingen av fugleunger. Tenk om vi får se ungene forlate reiret for å lære å fly? Problemet er bare at slangen har entret paradis, for hva så vi på kassa her om dagen? Jo, en diger stripete katt!
Ikke ville den flytte seg heller. Litt husj, husj fra far og sønn i huset fikk den bare til å klatre litt høyere opp i treet. Først når to voksne menn kom løpende mot den og kastet stein på den, flyktet den av gårde.
Lenge undret vi på om meisene hadde fått skrekken og forlatt redet, men nei da. De er her fortsatt. Nå vokter vi kassa så ofte vi kan og får Balder til å tisse masse rundt treet i håp om å gjøre det lite attraktivt for katter. Samtidig undrer jeg på om jeg overreagerer. Er det ikke naturens gang at noen fugler blir tatt av katter? Jeg har kommet frem til at det er det ikke. Katter hører ikke hjemme i norsk natur. De er en fremmed art som vi mennesker har innført. Har det så noen betydning at katter tar småfugl? Det er ca 500 000 katter i Norge. Hvis de tar 5 småfugl hver i året, tilsvarer det 2,5 millioner småfugl. Norsk ornitologisk forening frykter at det kan ha en negativ innvirkning på lokal økologi.

Internasjonalt er derimot katters effekt på fulgebestanden omdiskutert. Noen forskere mistenker at bykatter utgjør en trussel for småfugl i verdens byer. Ikke bare fordi de dreper fugl, men også fordi de skremmer mange fugler fra å hekke. Beregninger viser at hvis katter kun tar en fuglunge per fuglekull i året, kan det føre til at antall fugl reduseres dramatisk i løpet av få år. I Australia pågår en lignende debatt etter at det har blitt klart at katter ikke bare tar fugl, men også dreper en rekke utrydningstruede smådyr. Samtidig sier andre forskere at katter har eksistert i byer i årevis. Hadde de vært en trussel for fuglelivet, hadde vi ikke hatt fugler nå. Langt flere fugler dør som følge av sult, sykdom eller blir drept av andre rovdyr. Fuglene som blir tatt av katter er de svakeste og ville dødd uansett. Dessuten, bestanden av blåmeis, som ofte blir tatt av katt, har økt i England de siste årene.

Vel, uansett hva som er riktig, så er ikke katter velkommen i hagen vår de nærmeste månedene. Det er bare å pelle seg unna, ellers setter jeg bikkja på dem. Jeg oppfordrer dessuten alle katteeiere til å sette bjelle på katta si om våren. Da klarer de ikke å snike seg inn på fugler uten å bli oppdaget.


1 kommentar:

  1. "Vel, uansett hva som er riktig, så er ikke katter velkommen i hagen vår de nærmeste månedene. Det er bare å pelle seg unna, ellers setter jeg bikkja på dem. Jeg oppfordrer dessuten alle katteeiere til å sette bjelle på katta si om våren. Da klarer de ikke å snike seg inn på fugler uten å bli oppdaget."
    kom til hagn min så sender jeg katta mi på deg.
    "forsker fabrikken, vi trener hjernen" ja til å bli total idiot???

    SvarSlett