mandag 14. mars 2011

Å forstå jordskjelv

Hendelsene i Japan de siste dagene viser hvor sårbare vi mennesker er når naturkreftene viser hva de er gode for. Til tross for all vår teknologi og kunnskap har vi lite å stille opp med. Her er noen aktiviteter som kan gjøre det lettere å forstå hva som utløser disse kreftene.

For ca. 4,4 milliarder år siden kjølte jorda seg ned, og det ytterste laget stivnet og dannet laget som vi kaller jordskorpen. Alt land og hav på jorda ligger på jordskorpen. Under skorpen er det et lag av varm tyktflytende stein som kalles for mantelen, og helt innerst er jordas kjerne. Varmen som strømmer ut fra jordas indre sørger for at mantelen er i bevegelse. Disse bevegelsene har ført til at jordskorpa ikke er en sammenhengende skorpe, men har sprekker. Derfor er jordskorpa delt opp i større og mindre områder som vi kaller for plater. Hvorfor mantelen kommer i bevegelse når den varmes opp innenfra, kan dere studere i en kjele. Hvordan jordplater oppfører seg, kan dere studere ved hjelp av flatbrød.

Dere trenger
· En kjele/evt. et gjennomsiktig begerglass som tåler varme
· En kokeplate eller et gassbluss
· Bruker du gassbluss trenger du et stativ å sette glasset på
· 3-5 desiliter med olje
· Konditorfarge
· Flatbrød
· Matpapir
· Peanøttsmør eller myk margarin

Slik gjør dere
1. Først kan dere helle olje i beholderen slik at dere får et lag med olje som er minst 5 cm høyt.
2. Drypp noen dråper konditorfarge oppi. Den hjelper å spore oljens bevegelser.
3. Varm opp og følg med på hva som skjer.
4. Deretter, for å demonstrere hva som skjer når jordplater beveger seg oppå mantelen, kan dere bruke flatbrød som jordplater og matpapir som det er smurt peanøttsmør eller margarin oppå som mantelen.
  1. Press to flatbrød mot hverandre og la det ene gli under det andre. Når dette skjer mellom to jordplater, blir den underste platen utsatt for et enormt trykk, den blir veldig varm og vil smelte. Smeltet jordplate kalles magma, og under trykk vil magmaen sprute opp som lava.
  2. Fukt den ene enden på to flatbrød med vann så de blir myke og press disse endene mot hverandre slik at de våte endene folder seg opp. På en lignende måte har fjellkjeder blitt dannet på jorda når to plater kolliderer med hverandre.
  3. Legg to nye flatbrød ved siden av hverandre og gni dem langs hverandre. De lugger mot hverandre. Når slikt skjer mellom jordplater, blir det jordskjelv.
Hva du kan fortelle
På samme måte som massen i mantelen beveger seg opp og ned, vil olje som varmes opp i en kjele bevege seg opp og ned. Oljen som er nederst mot platen vil utvide seg pga av varmen og stige opp. Der blir den nedkjølt, trekker seg sammen og får større tetthet. Dermed synker den til bunns igjen. Slike strømninger kalles konveksjonsstrømninger.

Fordi jordskorpa har sprekker, består den av plater. Helt fra urtiden og frem til i dag, har slike plater beveget seg fra hverandre og krasjet sammen mange ganger. Det landområdet vi i dag kaller Norge, har derfor vært plassert på helt andre områder av jorda i tidligere tider. I dag består jordkloden av ni store og en rekke mindre plater. Som oftest beveger de seg ikke mer enn neglene vokser i løpet av et år, dvs. noen få cm. Allikevel, i løpet av millioner av år, vil bevegelsene by på store forandringer. Norge ligger på den eurasiske platen hvor også hele Europa og mesteparten av Asia hører hjemme. Midt i Atlanterhavet grenser denne platen mot den amerikanske platen. De to platene er i kontakt med hverandre langs den midtatlantiske ryggen. Under Japan er det en sprekk mellom to jordplater. Derfor er landet veldig utsatt for jordskjelv.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar